Upoutávka na letošní extraligový závod v Radíkově

09.03.2016 07:35

Letošní novinkou na internetu/fb je představování jednotlivých kol Extraligy HVP ČR. Informace od pořadatele a hodnocení objektivních pozorovatelů/účastníku EX.

Ze zákulisí v Radíkově:

Je to určitě zajímavý nápad, ale kdo se ujme role sepisovatele? Celý organizační tým nátlaku starosty výborně odolává a tak nezbývá nic jiného, než aby se úkolu zhostil sám - papírově nejvyšší funkcionář - starosta SDH - Libor Hynčica. Časově - tak trošku s křížkem po funuse... unaven po těžké práci v lese.... posilněn zlatavým mokem... s podporou rodinných příslušníků... dává se do práce. Je mi velmi líto, že jsme nevytvořili videozáznam, protože bychom zcela jistě touto netradiční pozvánkou vyhráli na plné čáře. Na dané podmínky však nakonec vzniká až nečekaně reprezentativní text.

----------RADÍKOV----------
26. 6. 2016 od 10:00
Okres Přerov, Olomoucký kraj

Radíkov je malá obec s cca 146 obyvateli, v 57 popisných číslech a rozlohou 7,04km2 v nadmořské výšce 506 m n.m., rozkládající se v oblasti Oderských vrchů, severozápadním směrem od města Hranice. V nedalekém okolí obce se zvedají zalesněné stráně kopců. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1353. V roce 2014 oslavil SDH Radíkov 100 let od svého založení. SDH Radíkov neměl v loňském roce pravidelné zastoupení v seriálu extraligy, holky se ukázaly jen na 8. kolech a sezónu zakončili na celkovém 7. místě, nicméně pravidelné účasti se nejspíš dočkáme v roce letošním. SDH Radíkov ale může těžit ze své historie, kdy ať už mužské zastoupení, bojovalo pravidelně v seriálu extraligy. Za zmínku stojí třeba roky 2010 a 2007, kdy se Radíkov vyhoupl na konečné 2. místo v celkovém hodnocení seriálu extraligy. Ženský tým z Radíkova se může pochlubit opravdu velmi povedenou bilancí za poslední roky - v roce 2013 druhým místem a v letech 2012 a 2014 vystoupaly na příčku nejvyšší.

V letošní sezóně má družstvo žen v plánu, se opět plnohodnotně vrátit na půdu extraligových závodů. Pravidelně se zúčastňuje VC OSH Přerov, kterou minulou sezónu ženy Radíkova vyhrály. Taktéž podporuje svou účastí celou řadu pohárových soutěží.

Pořadatele z Radíkova letos čeká již 20 ročník extraligy, Radíkov je jediný současný pořadatel, a jediný pořadatel v historii extraligy, který pořádá závod zařazený do extraligy, od začátku této nejprestižnější ligy a nevynechal jediný rok pořadatelství. V roce 2015 se zúčastnilo celkem 44 týmů, 35 mužských týmů a 9 ženských družstev.

Na závodníky čeká dokonale upravená závodní dráha, kterou se pokusíme upravit dle návrhů. Kvalitní asfaltový náběh, který nevyžaduje žádné úpravy v průběhu soutěže. Zbytek dráhy tvoří pevné travnaté hřiště s pravidelně udržovaným pažitem dle normy VH65. 

Dále nabízí dostatečný prostor na přípravné boxy. K dispozici a v bezprostřední blízkosti je velké travnaté parkoviště. Závodníkům taktéž nabízí velký „stanový tábor“. Závodníci mají taktéž dostatečný prostor, jak travnatý, tak i asfaltový, na rozběhání. 

Pestrý jídelníček je každým rokem obohacen o nějakou novinku.

Věříme, že se nám podaří i rozšířit stávající, starší a stále slušné, sociální zařízení. Večerní DISCO s úsměvy na rtech závodníků je samozřejmostí.

O tom, že se dá v Radíkově zaběhnout slušný čas, mluví i samotné rekordy dráhy:

---MUŽI---
201416:13 SDH Stará Říše

---ŽENY--- 
2012 16:22 SDH Chrášťany

Video od FireTV - https://www.youtube.co/watch?v=grt4q-kUOm8

------Dojezdové vzdálenosti a časy------ 
Praha: 325km a 3:06h
Brno: 122km a 1:21h
Zlín: 69km a 1:09h
České Budějovice: 337km a 3:36h
Ostrava: 65km a 0:53h

-------------------------------------

A co na to Vašek Maderák, Pavel Kupka a Martin Šuta?

MŠ) Jak už bylo mnohokrát zmíněno, tak Radíkovští jsou stálicemi mezi pořadateli. Ač je to úsměvné, tak první, co se mi při soutěži na Radíkov vybaví, jsou zabijačkové hody ve stáncích s občerstvením a řízky, které jsou vždycky během chvilky fučJ Ale zpět k tématu. Myslím si, že náběh v Radíkově patří k jedním z nejrychlejších náběhů a určitě nebudu sám, komu se tenhle náběh hodě líbí. Co se týče dráhy samotné, vlastně ani nedokážu sám dodnes říct, jestli patří k těm těžším nebo ne. Trávník je vždy perfektně připravený, ale výsledky jsou zde kolikrát jak na houpačce, snad je to dáno i počasím, které si na jednotlivých kolech rádo hrálo. Suma sumárum je samotná soutěž vždycky dobře připravená a myslím, že všechno funguje bez jakýchkoli problém – ještě aby ne, když je Radíkov pořadatelem pravidelným. Samotné soutěž pro mě má dva malé minusy. Tím prvním je startér – přeci jen by bylo potřeba na startech trochu přitvrdit, ty pauzy mezi startovními povely jsou hodně krátké. Druhá věc jsou terče, které jsou na dráze mírně vytočené do boku a nejsou přímo se základnou tak, jak má být. Nicméně o této věci už se s Radíkovskými diskutovalo a pro letošek, udělají maximum, aby bylo vše tak jak má být. Hodně se diskutuje i o tom, že terče, které jsou na této soutěži hodně lehké a s tím názorem já souhlasím, ale extraligovým měřákem projdou a to je směrodatné. Občerstvení připraveno vždy perfektně, parkovat je taky vždycky všude, pro diváky místa taky dost, družstev každoročně hodně, takže věřím, že se sem spoustu družstev rádo vrací.
Plus: kvalitní občerstvení, rychlý náběh
Minus: startér, vytočené terče na dráze

PK) V Radíkově se schází extraligové týmy od vzniku tohoto seriálu. Radíkovští jsou úspěšní hasiči, mají zde krásný areál, dobré zázemí (až na toalety). Nějak si nedokážu sezonu bez této soutěže představit. Mají štěstí na počasí, buď bouřka a liják, nebo hrozné vedro. Dráha super, spoustu týmu, velká konkurence, víc není třeba dodávat.

VM) Nemám rád slovo „tradiční“, ale tady nic jiného ani neplatí. Jediný pořadatel, který to s Extraligou až do letošního roku vydržel. Ač se nahoře na Radíkově může někomu zdát ne úplně nevyhovující, areál má svůj duchovní hasičský půvab. Ano, o pár metrů křivá chlapská trať. Ano, sprcha v areálu k smíchu. Ano, občerstvení bylo dlouhodobě dosti jednotvárné. Ano, večerní zábavy stály v minulosti za prd. Se vším by se asi dalo souhlasit. Ale jistě nejen pro mě je tento kopeček srdeční záležitostí, na které se utvářely dějiny Extraligy. Z kladů asfaltový náběh (pozor na dobrždění – je z kopce, takže pekelně rychlý), ideálně opečovávaný trávník a loňské plus v podobě komentáře p. Šaška.

Na Vaši návštěvu a zápolení o cenné body a umístění se těší pořadatelé z Radíkova a také rada Extraligy.

Text na fb stránce "Extraliga ČR v požárním útoku" zde: https://www.facebook.com/ExtraligaCRpu/posts/846356365473990